Motorfocus

Custom VTR project: het plan

Category : CAD ontwerp, Custom, Custom VTR project apr 30th, 2015

Custom VTR project: het planHet word tijd dat we het plan voor dit project gaan toelichten. Het idee achter deze custom motor, is om een showbike te maken waar we laten zien wat we allemaal in huis hebben.

Om te beginnen zijn we van een concept uit gegaan dat we op internet hebben gevonden.Dit concept is door Petit Nicolas gemaakt, en gebruiken we puur als inspiratie. In grote lijnen is dit concept wat wij ook voor ogen hebben; een sportieve naked bike met enkelzijdige achterbrug, V2 motorblok en upside down voorpoten.

Voor het hart van de motor hebben we een Honda VTR 1000 Firestorm uit 1999 aangeschaft. Deze gebruiken we als basis, zodat we alle nodige onderdelen om een werkend motorblok te krijgen voor handen hebben. Het gaat hier om een 996cc, V2 motorblok  met 110 pk bij 9000 tpm. Na een week de motor gebruikt te hebben om te testen, hebben we geconcludeerd dat het motorblok prima is. Om deze reden halen we het blok niet verder uit elkaar dan noodzakelijk en knappen we het voornamelijk aan de buitenkant op. Een andere reden dat we dit blok hebben gekozen, is dat dit blok gebruikt kan worden als onderdeel van het dragend frame. Dat wil zeggen dat we de achterbrug aan het motorblok kunnen bevestigen, zonder gebruik te maken van het frame.

In de eerste instantie wouden we zelf een frame bouwen, maar om ook een beetje aan het budget te denken hebben we besloten om het originele frame te gebruiken. Deze zullen  we weer netjes maken en een andere kleur geven.

Op het moment van schrijven hebben we al een enkelzijdige achterbrug van een Honda VFR 800 aangeschaft. Deze past nagenoeg 1-op-1 op het motorblok. De tandwielen lijnen niet mooi uit met elkaar, dus dit moeten we nog wel oplossen door het voorste tandwiel 7 mm naar buiten te brengen. Bij de aanschaf van de achterbrug, hebben we ook het achterwiel overgenomen. Of deze gebruikt gaat worden weten we nog niet. Omdat de montage gaten hetzelfde zijn als van een autowiel, gaan we misschien een autowiel gebruiken. Even uitzoeken in hoeverre dit op een veilige manier kan…

Ook zijn de voorpoten al aangeschaft. Deze komen van een Ducati 749 af. Bij aankoop was al bekend dat de keerringen lek zijn. De stofringen zagen er ook niet zo jofel meer uit, dus nieuwe keerringen en stofringen zijn besteld. Zodra de voorpoten zijn opgeknapt, zullen we de poten weer in elkaar zetten. De hele voorpartij moet dan met voorwiel en remmerij passend gemaakt worden.

Om de voorpoten in het frame te krijgen, moeten er andere balhoofdplaten gemaakt worden. Deze gaan we zelf ontwerpen, gebruik makend van de stuuras van de VTR. Dit word uit een blok aluminium gesneden, en nabewerkt onder de freesmachine.

Het kuipwerk van de motor gaan we zelf maken. Het idee is om het in één geheel te maken, waar de kuip net achter het balhoofd omhoog kan scharnieren. Dit doen we zodat je makkelijk bij de onderdelen van de motor kunt komen. Hoe het kuipwerk gemaakt gaat worden zijn we nog niet helemaal over uit. Een aantal mogelijkheden zijn om het volledig in 3D te gaan printen, of om de kuip met epoxyhars en glasvezel te maken in een mal. Vervolgens zal er een frame binnenin de kuip gemaakt gaan worden voor versteviging.
De ‘tank’ zal alleen een tankkap worden, waar de tank onder bevestigd zal worden. Daarnaast willen we onder de tankkap zo veel mogelijk electronica en het lucht inlaat systeem gaan verstoppen.

Voor de aanzuiging van de lucht, laten we ons inspireren door Suzuki’s SRAD concept(Suzuki Ram Air Direct). Hier word lucht, door de rijwind, onder druk het motorblok in gedreven, waardoor je meer vermogen zult krijgen. Natuurlijk werkt dit niet zo eenvoudig als dat het getypt word, dus zal het nog een leuke uitdaging worden…

Tijdens onze zoektocht naar inspiratie kwamen we een concept motor van BMW tegen; de BMW Concept Roadster. Zoals het koplamp kuipje is gemaakt, gaan wij onze ook maken; frezen uit een blok aluminium, waar de verlichting in is geïntegreerd. Als het design het toe laat, willen we ook de tellers in deze kuip integreren.

De uitlaat willen we niet al te veel in het oog laten springen, dus zal het onder of vlak achter het blok komen. De bochten gaan we zelf maken, met een Akrapovic GP of MIVV Double Gun einddemper. In ieder geval moet er een geweldige brul inzitten!

Dan moet de motor nog een mooi kleurtje hebben. Alle hoogglans kleuren zijn al zo vaak gebruikt, dus willen we veel in matte kleuren doen. Zoals we er nu naar kijken, zwart frame, achterbrug en klepdeksels en aluminium-zilver blok. De kuipen, wielen en voorpoten in een lichte camouflage kleur, met bruin/grijze striping.

Maar… Zoals de titel al zegt; dit is het plan. En plannen zijn er om gewijzigd te worden… Hoe het project uiteindelijk zal verlopen is uiteraard te lezen via onze blog en op Facebook. Mocht er iemand zijn die goede ideeën heeft voor dit project, alle suggesties zijn welkom in de comments! Naast suggesties voor het uiterlijk van de motor, zijn we ook op zoek naar een passende projectnaam. Deze zijn ook welkom in de comments!

String could not be parsed as XML

SHARE :

(1) Comment

Ik ben zeer benieuwd naar de uitvoering! Ik ben zelf ook bezig met het bouwen van een bobber en benieuwd hoe jullie het doen.

Geef een reactie